Witte werkster regels

Op deze pagina vindt u de uitleg over de wetgeving die op onze dienst van toepassing is. Ikzoekeenwittewerkster.nl is een online bemiddelingsplatform die u helpt bij het vinden van een werkster aan huis. 

Witte werkster Belastingdienst

U betaalt geen belasting over uw witte werkster als deze maximaal drie dagen per week bij u werkt. De witte werkster valt in dat geval onder vrijgesteld huispersoneel via de Regeling Dienstverlening aan Huis. Alle werkzaamheden die in en rondom de woning plaatsvinden vallen onder deze regeling. Concreet houdt de regeling in dat u als opdrachtgever geen loonbelasting en premies afdraagt als u maximaal drie dagen per week met dezelfde werkster samenwerkt. Uw hulp hoeft zich niet in te schrijven bij de KvK en geen btw te heffen, maar de witte werkster moet het inkomen wel opgeven bij de Belastingdienst.

U moet uw witte werkster wel aanmelden bij de Belastingdienst als deze vier of meer dagen per week bij u werkt. In dit geval dient u tevens zelf de salarisadministratie uit te voeren. Indien u de salarisadministratie niet zelf kunt of wilt uitvoeren, kunt u contact met ons opnemen. Wij kunnen u dan, indien gewenst, in contact brengen met een administratiekantoor.

Regeling Dienstverlening aan Huis

De overheid heeft in 2007 de regeling 'Dienstverlening aan Huis' in het leven geroepen om wit werk te bevorderen en zo zwart werk tegen te gaan. Voor werkgevers scheelt deze regeling een hoop administratieve verplichtingen, en daarnaast hoeft er geen loonbelasting of premie meer betaald te worden.

Uw witte werkster valt onder de 'Regeling Dienstverlening aan Huis' als deze aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De witte werkster voert de door u opgegeven taken zelf uit;
 • De witte werkster ontvangt tenminste het minimumloon. Wanneer u een witte werkster zoekt via 'Ik zoek een witte werkster', is hier altijd sprake van;
 • Er dient sprake te zijn van een gezagsverhouding waarbij u werkgever bent en de witte werkster de werknemer. U geeft dus aan welke taken de witte werkster moet uitvoeren;
 • De witte werkster werkt maximaal 3 dagen per week voor u;
 • De witte werkster heeft recht op een vakantietoeslag van 8%. Wanneer u uw huishoudelijke hulp zoekt via 'Ik zoek een witte werkster' dan zit de vakantietoeslag al bij het loon inbegrepen;
 • De witte werkster dient wel de inkomsten op te geven aan de Belastingdienst;
 • De witte werkster heeft recht op vakantie, ook hier betaalt u niets extra voor als u uw werkster via ons zoekt;
 • Wilt u de witte werkster ontslaan? Dan heeft u geen ontslagvergunning nodig, de afgesproken opzegtermijn dient echter wel in acht genomen te worden.
  NB: Indien u zelf geen opzegtermijn afspreekt met de witte werkster, geldt de wettelijke opzegtermijn van één maand.

Herroepingsrecht

Er geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen op de dienst van Ikzoekeenwittewerkster.nl. Deze is van kracht zodra er een aanvraag voor de hulp is ingediend en de algemene voorwaarden zijn geaccepteerd. Het herroepingsrecht stopt zodra wij een hulp voor u hebben gevonden. Op het moment dat wij een hulp voor u hebben gevonden, doet u afstand van uw 14 dagen herroepingsrecht. U heeft altijd garantie op uw witte werkster. Dit houdt in dat wij altijd een vervanger zoeken als dit nodig is.

  Ziekte

  Als de witte werkster ziek is, moet u officieel gezien de eerste zes weken 70% doorbetalen (art. 7:629 lid 2 BW). Toch merken we dat de meeste mensen afspreken dat de schoonmaakster op een andere dag langs komt om de uren in te halen. U kunt dit zelf met de werkster afspreken en eventueel vastleggen in het contract.

  Indien de witte werkster langdurig ziek is, kunt u bij ons wel een nieuwe werkster aanvragen. Dit valt meestal nog onder onze garantie.

  Vind een Witte Werkster!