Witte werkster wetgeving

Op deze pagina vindt u de uitleg over de wetgeving die op onze dienst van toepassing is. Ikzoekeenwittewerkster.nl is een online bemiddelingsplatform die u helpt bij het vinden van een werkster aan huis. Bent u op zoek naar een schoonmaakbedrijf voor uw bedrijf dan verwijzen wij u graag door naar Schoonmaakster voor Bedrijven.

Herroepingsrecht

Er geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen op de dienst van Ikzoekeenwittewerkster.nl. Deze is van kracht zodra er een aanvraag voor de hulp is ingediend en de algemene voorwaarden zijn geaccepteerd. Het herroepingsrecht stopt zodra wij een hulp voor u hebben gevonden. Op het moment dat wij een hulp voor u hebben gevonden, doet u afstand van uw 14 dagen herroepingsrecht. Voldoet de aangeboden werkster toch niet aan uw opgegeven eisen? Dan kunt u dit, nog tot een jaar na de aanvraag, aangeven en gaan wij kosteloos voor u op zoek naar een andere passende kandidaat.

Regeling Dienstverlening aan Huis

In bovenstaand filmpje leggen we uit hoe de Regeling Dienstverlening aan Huis werkt.

De overheid heeft in 2007 de regeling 'Dienstverlening aan Huis' in het leven geroepen om wit werk te bevorderen en zo zwart werk tegen te gaan. Voor werkgevers scheelt deze regeling een hoop administratieve verplichtingen, en daarnaast hoeft er geen loonbelasting of premie meer betaald te worden.

Uw witte werkster valt onder de 'Regeling Dienstverlening aan Huis' als deze aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De witte werkster voert de door u opgegeven taken zelf uit;
 • De witte werkster ontvangt tenminste het minimumloon. Wanneer u een witte werkster zoekt via 'Ik zoek een witte werkster', is hier altijd sprake van;
 • Er dient sprake te zijn van een gezagsverhouding waarbij u werkgever bent en de witte werkster de werknemer. U geeft dus aan welke taken de witte werkster moet uitvoeren;
 • De witte werkster werkt maximaal 3 dagen per week voor u;
 • De witte werkster heeft recht op een vakantietoeslag van 8%. Wanneer u uw huishoudelijke hulp zoekt via 'Ik zoek een witte werkster' dan zit de vakantietoeslag al bij het loon inbegrepen;
 • De witte werkster dient wel de inkomsten op te geven aan de Belastingdienst;
 • De witte werkster heeft recht op vakantie, ook hier betaalt u niets extra voor als u uw werkster via ons zoekt;
 • Wilt u de witte werkster ontslaan? Dan heeft u geen ontslagvergunning nodig, de afgesproken opzegtermijn dient echter wel in acht genomen te worden.
  NB: Indien u zelf geen opzegtermijn afspreekt met de witte werkster, geldt de wettelijke opzegtermijn van één maand.

Bij ziekte van uw witte werkster raden wij u aan om in overleg een 'inhaaldatum' te plannen. Datzelfde geldt voor vakantie van de witte werkster. Het recht op vakantie is al verrekend in het loon van de werkster.

De taken van een witte werkster:

Een witte werkster mag verschillende taken bij u uitvoeren, hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • Schoonmaken;
 • Koken;
 • Strijken;
 • Wassen;
 • Ramen lappen;
 • Bedden opmaken

Het contract

Wanneer de witte werkster bij u aan de slag gaat, is het verstandig om afspraken schriftelijk vast te leggen. Zaken die vastgelegd kunnen worden in het contract zijn bijvoorbeeld; het aantal uur in de week dat de witte werkster bij u aan de slag gaat, het loon en de tijden waarop de werkster bij u komt werken. Wanneer u via ons een witte werkster zoekt dan krijgt u toegang tot een voorbeeldcontract. Deze kunt u gebruiken bij het opstellen van het contract met uw werkster.

Ziekte

Als de witte werkster ziek is, moet u officieel gezien de eerste zes weken 70% doorbetalen (art. 7:629 lid 2 BW). Toch merken we dat de meeste mensen afspreken dat de schoonmaakster op een andere dag langs komt om de uren in te halen. U kunt dit zelf met de werkster afspreken en eventueel vastleggen in het contract.

Indien de witte werkster langdurig ziek is, kunt u bij ons wel een nieuwe werkster aanvragen. Dit valt meestal nog onder onze garantie.

Vind een Witte Werkster!